CARA UPLOAD VIDEO DI YOUTUBE (PART 2)

      1 Comment on CARA UPLOAD VIDEO DI YOUTUBE (PART 2)

Hai semua, hari ini saya nak kongsi cara untuk upload video di youtube step by step.

1. Pergi ke youtube, klik create button (ikon videocam)
2.Klik “upload” video
3. Klik “select file”
4.Pilih video yang nak diupload, klik “open”
5. Letakkan title, description tentang video, dan thumbnail

6. Untuk letak thumbnail, klik upload thumbnail, pilih thumbnail yang kita dah design, klik open
7. Untuk mengkategorikan video niche masing masing, klik new playlist,
tulis nama playlist, klik “create”.
Untuk letak video dalam playlist tertentu hamya perlu tick pada kotak
8. Untuk audience, klik sama ada “it’s made for kids” atau
“no, it’s not made for kids” bergantung pada video korang.
9. klik “show more”
10. Untuk tags, masukkan keyword yang berkaitan dengan video
dalam bahagian elemen video, kita boleh subtitles, end screen, dan cards

11. Untuk tambah subtitles, klik “add” dan pilih type manually
12. Klik butang “+ caption”, dan tulis subtitles
dalam ruang yang disediakan
13. Untuk syncronizekan suara dengan subtitle, boleh
adjust kepanjangan dan kedudukan line biru
14. Untuk tambah end screens, klik “add” dan pilih bilangan
end screens yang kita nak tambah. Boleh juga tambah button subscribe
15. Untuk end screen, boleh letak di hujung video supaya
tak ganggu video asal. Hanya perlu gerakkan line biru.

16. Boleh pilih end screens sama ada
nak letak video, playlist, etc.
17. Untuk letak endscreen tambahan, boleh klik button “+ element”
18. Klik save
19. Untuk tambah kad, klik “add” dan letak kat mana mana kita nak, klik save
20. Klik “Next”

21. Klik “Next” juga untuk bahagian copyright
22. Untuk visibility, pilih “public” and klik “publish”
23. Untuk tetapkan masa dan tarikh video diupload ke youtube, boleh pergi ke bahagian schedule dan set masa yang kita nak. Klik “schedule”.

Untuk tutorial yang lebih terperinci tentang cara upload video di youtube, boleh klik video di bawah 🔽
TUTORIAL UPLOAD VIDEO DI YOUTUBE

Saya ada share jugak dalam post saya sebelum ni cara jadi seorang youtuber berbayar. Sesiapa yang tengah nak buat duit online, boleh tengok.

Sesiapa yang tengah cari youtube kit untuk brandingkan youtube korang, boleh tengok kat sini. Ada banyak design youtube kit saya dah buat 🔽
https://www.husnaamira.com/shop/

Lain lain info tentang youtube, boleh klik Info Youtube

1 thought on “CARA UPLOAD VIDEO DI YOUTUBE (PART 2)

  1. Pingback: CARA JADI YOUTUBER BERBAYAR ( PART 1 ) | INFO DIGITAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *