CARA OFFER DISKAUN KEPADA CUSTOMER DI ETSY (Part 15)

Hai semua, harini saya nak kongsi cara offer diskaun kepada customer di Etsy.

Biasanya, kita nak buat big sales dekat etsy ni sebab nak tarik lagi ramai pelanggan membeli dekat kedai Etsy kita.

Berikut adalah bagaimana cara untuk tawarkan diskaun kepada pelanggan di Etsy;

1. Pergi ke akaun Etsy korang dan pilih “marketing”

2. Pilih “sales and discounts”

Terdapat 5 cara yang korang boleh pilih bagi menawarkan diskaun di kedai Etsy korang.

3. Untuk pilihan pertama, “run a sale”,

a) klik “set up”,
b) pilih jumlah diskaun yang korang nak beri kepada customer korang,

c) tetapkan negara mana yang korang nak beri diskaun, pilih “everywhere”
kalau tawaran korang tu valid kepada semua tak kira negara.

d) untuk bahagian “order minimum”, pilih “none” kalau offer korang tu valid tak kisah banyak mana customer beli produk korang.

Tetapkan bilangan minimum item atau jumlah pesanan minimum kalau korang nak customer beli dulu item korang sebanyak mana yang

korang nak sebelum dapat offer yang korang tawarkan.

e) tetapkan tarikh mula dan tarikh tamat offer korang di
bahagian “sale duration”

f) tulis terma dan syarat kalau korang nak diorang penuhi dulu terma dan
syarat korang sebelum dapat offer

e) letakkan “salename” sebagai rujukan korang, customer tak nampak sale name yang korang letak ni.

4. klik “review and confirm”

5. Pilihan kedua ialah create a promo code

,ulang step kat atas.
Dalam bahagian custom promo code, letakkan nama promo code.
Customer akan guna kod ni masa checkout nanti.
6.

Pilihan-pilihan lain yang available adalah “thank you offer”, “abandoned cart offer” dan “favorited item offer”

a) Thank you offer – Etsy akan automatik hantar offer ni kepada pelanggan yang dah beli produk korang.

b) Abandoned cart offer -Etsy akan hantar offer ni kepada sape sape yang tinggal item dalam cart diorang tapi tak checkout.

Ini untuk galakkan diorang cepat cepat checkout item tersebut

c) Favorited item offer-Etsy akan automatik hantar offer ni kepada sape sape yang favorite produk korang.

Again untuk galakkan customer cepat cepat beli produk korang.

7. Cara nak setup 3 offer ni, klik “set up”, pilih jumlah diskaun yang korang nak beri,

dan letakkan nama promo code, pelanggan akan guna kod ni masa checkout nanti.

Jdi, itu sahaja perkongsian saya untuk hari ini. Untuk penjelasan terperinci, korang boleh lihat video youtube saya di sini 🔽🔽🔽
CARA BERI DISKAUN KEPADA PELANGGAN DI ETSY

Untuk sesiapa yang nak tarik lebih ramai customer ke kedai Etsy, boleh guna website Sale Samurai. Sale Samurai adalah website yang bantu drive traffic ke kedai Etsy dengan cara analisis keyword yang digunakan oleh para pembeli di Etsy. Boleh baca berkenaan Sale Samurai dengan lebih detail di post ini 🔽🔽🔽

Sale Samurai, Etsy Research Tool Yang Terbaik

Lain lain artikel tentang Etsy, boleh klik INFO ETSY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *