CARA JUAL PRODUK DIGITAL DI ETSY (PART 1)

      7 Comments on CARA JUAL PRODUK DIGITAL DI ETSY (PART 1)

Hai semua harini saya nak cara jual produk digital di Etsy. Sesiapa yang belum buka lagi kedai di Etsy, saya ada juga share cara untuk buka kedai Etsy step-by-step.

Okay, jom mula!

1.     Log in ke dalam Canva account. Sesiapa yang belum ada Canva account, boleh register
Canva terlebih dahulu.

Kita perlukan Canva account sebab design yang kita buat di dalam account ni lah yang kita akan share dalam kedai Etsy kita.

2. Klik “Create a design” di sebelah atas bahagian kanan. Boleh mula design mengikut kreativiti kita.
Setelah siap design, klik “share“.

CARA NAK SHARE TEMPLATE

3. Klik bahagian “share a link to edit“. Dia akan keluar drop down menu.  Dari menu tersebut, pilih “share a link tu use as template” dan klik “copy link“.

CARA NAK COPY LINK TEMPLATE

Sekarang link yang kita dah copy ni, kita akan letak dalam bentuk pdf.

4. Caranya adalah sekali lagi, kita klik “create a design” dan pilih “A4 document”.

Masukkan text dan letak tajuk produk korang, sama ada daily planner, instagram highlight, ebook
template dan lain-lain.

A4 tu kalau tak nak nampak kosong sangat, boleh je hias hias sikit2.

Tulis thank you ke, klik here to access your order ke.. ada je yang share terus link. terpulang kepada korang.

5. Klik di bahagian text tadi, dan tekan symbol link di sebelah atas bahagian kanan.

Dia akan bagi ruang untuk kita masukkan link yang kita dah copy tadi. Jadi hanya perlu paste link yang telah dicopy dan tekan Enter.

CARA NAK MASUKKAN LINK KE DALAM TEXT

6. Klik 3 titik di sebelah atas bahagian kanan, dan tekan “download“. Untuk bahagian File type, boleh pilih “PDF Print” dan download.

CARA NAK DOWNLOAD TEMPLATE DI CANVA

7. Pergi ke Etsy shop korang. Untuk sesiapa yang belum tahu cara untuk buka kedai di Etsy shop, boleh tengok perkongsian saya ini cara untuk buka kedai di Etsy Shop.

Klik ” Add a listing“.

CARA JUAL DIGITAL PRODUK DI ETSY

8. Fill out information untuk produk korang. Pada bahagian digital files, klik “upload file
dan pilih pdf file yang korang dah download tadi.

Klik “publish” and finally dah siap!

CARA JUAL DIGITAL PRODUK DI ETSY

Sape sape yang belum bukak Etsy shop, dan nak 40 free listing, boleh buka shop
korang guna link ini  ⏬⏬⏬

BUKA KEDAI ETSY ANDA SEKARANG UNTUK DAPATKAN 40 FREE LISTING !!!

Selamat mencuba!

Untuk tutorial yang lebih jelas, anda boleh tengok video yang saya dah share di Youtube Channel saya tentang cara untuk jual digital produk di Etsy

SEO TOOL POWER YANG KORANG BOLEH GUNA UNTUK BANTU OPTIMIZEKAN KEDAI ETSY KORANG

Saya nak share jugak kat sini salah satu tool power yang saya guna untuk optimizekan seo shop Etsy saya, Sale Samurai.

Dia beri cadangan keyword2 (long-tail keyword) yang kita boleh guna berdasarkan apa yang orang selalu cari dan banyak cari. Plus, dia tunjuk shop yang tengah ranking untuk keyword tu, so kita boleh dapatkan idea apa yang diorang buat sampai ramai orang beli dari shop dia.

Actually, ada banyak lagi nak share kelebihan tool SEO ni, but for now sampai sini je dulu. Saya akan update artikel full pasal Sale Samurai ni once dah siap okay..

And jangan risau, tutorial lengkap cara nak guna tool ni ada disediakan dalam apps Sale Samurai. Boleh klik link di bawah untuk dapatkan apps Sale Samurai ⏬⏬⏬ dan boleh guna kod diskaun saya ▶ husna20 untuk potongan 20%.

https://salesamurai.io/334.html

Jangan lupa, masukkan kod diskaun ▶ husna20 untuk dapatkan potongan 20%

7 thoughts on “CARA JUAL PRODUK DIGITAL DI ETSY (PART 1)

  1. Pingback: CARA BUKA KEDAI DI ETSY | INFO DIGITAL

  2. Pingback: CARA NAK RECORD SCREEN ANDROID | INFO DIGITAL

  3. Pingback: CARA NAK VERIFY MENGGUNAKAN APPS GOOGLE AUTHENTICATOR

  4. Pingback: 4 PANTANG LARANG UNTUK ELAK ETSY SHOP KENA BANNED

  5. Pingback: CARA JUAL PRINTABLES DI ETSY (PART 9) | INFO DIGITAL

  6. Pingback: BOLEH KE GUNA CANVA PRO DI ETSY (PART 11) | INFO DIGITAL

  7. Pingback: CARA SHARE CANVA TEMPLATES DI ETSY (UPDATED) | PART 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *