CARA BUKA KEDAI DI ETSY (PART 2)

      11 Comments on CARA BUKA KEDAI DI ETSY (PART 2)

Hai semua, so harini saya nak share cara untuk buka kedai di platform Etsy.

Menjual di etsy ni bagi saya sangatlah berbaloi sebab Etsy ni sebuah platform international dan mempunyai berjuta-juta pengguna.

Jadi, untuk sesiapa yang berniat nak buat side income atau passive income tu, boleh lah gunakan etsy sebagai salah satu platform untuk menjual. So jom buka kedai di Etsy sekarang!

Berikut adalah cara untuk membuka kedai di Etsy.

1. Korang boleh pergi ke site Etsy untuk mula buka kedai korang. Untuk dapatkan 40 free listing, saya sarankan buka kedai guna link referal yang saya sediakan kat bawah ni.

Click link di bawah untuk mula membuka kedai ⏬⏬⏬ . Sila gunakan laptop ye..

OPEN YOUR SHOP NOW AND GET 40 FREE LISTINGS!!!

2.   Click “open a shop today”. Masukkan email address korang dan click “continue”.
Masukkan nama dan password korang dan click “register”.
buka kedai Etsy

3.     Masukkan maklumat shop preferences korang seperti berikut. Untuk part
“which of these best describes you”, boleh pilih mengikut kesesuaian masing masing. Click “save and continue”.
buka kedai di etsy, shop preferences

4.    Masukkan nama kedai korang. Kalau nama kedai yang korang pilih tu takde sesiapa lagi yang pakai, button “available” akan keluar, so korang boleh
Click “save and continue”
Etsy name your shop buka kedai di etsy

5.    Bahagian “Stock your shop” ni adalah ruangan di mana korang perlu masukkan produk yang nak dijual.

Boleh sediakan je dulu at least satu produk untuk diupload di ruangan ini, just untuk membolehkan korang buka kedai je dulu.

Lain lain detail produk korang nanti boleh adjust kemudian.
Etsy stock your shop

6.     Korang perlu isi detail detail produk yang nak dijual di bahagian add new listing ni. Kalau nak jual produk digital, saya ada share juga cara nak jual produk digital di Etsy.

Click “save and continue”
Etsy add new listing

7. Sekarang kita di bahagian “how you’ll get paid” iaitu macam mana Etsy nak masukkan duit ke dalam bank kita bagi produk kita yang dah terjual.

So firstly, korang kena pastikan korang dah aktifkan international transaction atau pun oversea transaction untuk kad debit tersebut.

Boleh pilih mana mana debit card seperti RHB, Bank Islam, Maybank atau CIMB.

Cara untuk aktifkan international transaction, boleh pergi ke kaunter atau call je terus bank tersebut. Pilih “individual or sole proprietorship”. Masukkan maklumat yang diminta.
Etsy how you'll get paid

8.       Untuk bahagian SWIFT BIC, hanya perlu google SWIFT BIC untuk bank yang korang dah pilih, dan masukkan kod tersebut.
Click save and continue.
Etsy SWIFT BIC

9.     Part seterusnya, ” set up billing” iaitu macam mana kita nak bayar bill dekat Etsy. So menjual dekat Etsy ni adalah jugak kena bayar..

Contohnya bila nak upload produk baru, kena bayar 0.20 usd, lebih kurang RM0.80 la duit kita. And ada lagi lah fee2 lain dia charge sikit2.

Sebabtu saya sarankan korang bukak guna referal link yang saya share untuk dapat 40 free listing.

OPEN YOUR SHOP NOW AND GET 40 FREE LISTINGS!!!

Okay masukkan detail bank korang, maklumat maklumat tu boleh tengok pada kad bank korang. Name on card tu maksudnya nama korang guna masa daftar kad bank tu.

Biasanya sama macam dalam IC korang. Click “save and continue”
etsy set up billing

10.    Last part is shop security. Part ni, ada yang komen tak boleh aunthenticate guna nombor fon. Jadi saya sarankan anda guna google authenticator untuk secure korang punya shop.

Cara nak authenticate guna google authenticator pun saya ada share dalam saya punya Youtube Channel, cara untuk verify guna Google Authenticator.

Jadi sesiapa yang masih belum dapat secure shop, boleh tengok video yang saya dah share.

11. Click “open your shop”. Shop Etsy anda sudah berjaya dibuka. Selamat berbisnes!

Sape sape yang masih blur blur tak boleh buka kedai Etsy tu, boleh tengok video Cara Untuk Buka Etsy Shop yang saya dah share dekat Youtube Channel saya.

 

Untuk dapatkan 40 free listings, buka Etsy shop korang menggunakan link yang saya share di bawah ⏬⏬⏬

OPEN YOUR SHOP NOW AND GET 40 FREE LISTINGS!!!

SEO TOOL POWER YANG KORANG BOLEH GUNA UNTUK BANTU OPTIMIZEKAN KEDAI ETSY KORANG

Saya nak share jugak kat sini salah satu tool power yang saya guna untuk optimizekan seo shop Etsy saya, Sale Samurai.

Dia beri cadangan keyword2 (long-tail keyword) yang kita boleh guna berdasarkan apa yang orang selalu cari dan banyak cari. Plus, dia tunjuk shop yang tengah ranking untuk keyword tu, so kita boleh dapatkan idea apa yang diorang buat sampai ramai orang beli dari shop dia.

Actually, ada banyak lagi nak share kelebihan tool SEO ni, but for now sampai sini je dulu. Saya akan update artikel full pasal Sale Samurai ni once dah siap okay..

And jangan risau, tutorial lengkap cara nak guna tool ni ada disediakan dalam apps Sale Samurai. Boleh klik link di bawah untuk dapatkan apps Sale Samurai ⏬⏬⏬ dan boleh guna kod diskaun saya ▶ husna20 untuk potongan 20%.

https://salesamurai.io/334.html

Jangan lupa, masukkan kod diskaun ▶ husna20 untuk dapatkan potongan 20%

11 thoughts on “CARA BUKA KEDAI DI ETSY (PART 2)

  1. Pingback: CARA JUAL PRODUK DIGITAL DI ETSY | INFO DIGITAL

  2. Apricot

    Hello husna. Thank you so much for writing this entry. I found it to be very helpful. If you don’t mind, I have a few questions regarding the payment on Etsy. I recently made my first sale on Etsy and I got an email that told me to verify my bank account through a test deposit. However, I haven’t receive the deposit to verify it. So my question is: Is it because I haven’t activate international transaction?

    Reply
  3. Nana

    Saya dah aktifkan kad debit untuk transaksi luar negara melalui online untuk Etsy. Tapi masih tersekat dekat settup billing.
    Adakah saya kena tunggu untuk beberapa hari untuk tahu kad debit saya dah aktif?

    Reply
    1. husnaamira Post author

      kalau guna bank maybank dah aktifkan dekat website sendiri, kena tungggu beberapa hari. kalau bank lain tak perlu tunggu. bank RHB sangat digalakkan sbb bila guna bank RHB, proses buka kedai Etsy jadi mudah

      Reply
    1. husnaamira Post author

      semasa kita upload produk, kita dah letak siap siap produk kita di Etsy.
      Jadi, nanti bila customer beli produk kita, dia automatik boleh download produk kita dari Etsy, kita dah tak perlu buat apa apa. Hanya upload sekali sahaja semasa mula mula kita upload produk tu.

      Reply
  4. razak

    asslammualaikum husna saya dah letak siap2 download tetapi apa bila saya tengok kedai sasya tiada buutton buy it or paypal hanya ada add chardt

    Reply
  5. Maizatul

    It my first time oder from my esty..so I want asking you.. it’s true I need have rm2000 in my account bank before I confirm my oder?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *